Home / AdemenAls er één techniek is die we ons hele leven beoefenen, is het ademhalen. Om te overleven kunnen we enkele dagen zonder voedsel of slaap. Maar enkele minuten géén zuurstof is levensbedreigend. 
Ademen is onze belangrijkste link met leven: zuurstof is de belangrijkste bron waarmee we onze cellen voeden. 
Op het ademhalingssysteem kunnen we zelf geen invloed uitoefenen. Uiteindelijk moeten ademen, bewust of onbewust. Echter; hoe we ademen kunnen we wel sterk beinvloeden. 
 
Onze ademhaling is niet meer vrij; vrij, zoals die was bij onze geboorte. Spanning en angstige ervaringen hebben een blokkade op de ademhaling gelegd. De ademhaling is letterlijk geschokt. Kijk eens naar de spreekwoorden die we hebben die over ademen gaan: 
Van schrik je adem inhouden 
Stikken van woede 
De adem stokt in de keel 
Een zucht van verlichting slaken 
Opgelucht ademen  
Lucht geven aan je gevoelens

Waar adem je eigenlijk?

Richt je aandacht, terwijl je dit leest, eens op je ademhaling. Adem je diep en volledig in je buik of herken je een oppervlakkige ademhaling? Is de manier hoe je uitademt ontspannen, een gemakkelijke vorm van loslaten of eerder een geforceerde manier van uitblazen?

Wat duurt langer, het inademen of het uitademen? Ontdek je een pauze tussen het in –en uitademen?

De meeste mensen ademen onregelmatig, oppervlakkig of beperkt. Dat leidt tot een beperking van energietoevoer tot lichaam en geest. Het beperken van ons ademhalingssysteem vindt volledig onbewust plaats. De meeste mensen ademen al jaren onvolledig of geforceerd en zijn zich daar niet meer van bewust.

Balance Breathing leert ons allereerst om optimaal te ademen. Ons ademhalingssysteem kunnen we indelen in respectievelijk een buik-ademhaling, middenrif-ademhaling en een borstademhaling. Door deze drie gebieden te openen en te verbinden (zodat we een verbonden ademhaling krijgen) krijg je een optimale zuurstofopname, wat zorgt voor een goede stofwisseling en vitaliteit. Daardoor voel je je energieker en meer ontspannen. Wanneer je de drie ademhalingsgebieden niet optimaal benut, krijgen bepaalde cellen onvoldoende zuurstof en kunnen ze niet optimaal functioneren, met allerlei fysieke consequenties. Onze ademhaling is dus tevens één van de meest effectieve methoden tot heling en genezing. Door middel van de verbonden ademhaling kun je jezelf bevrijden van onderdrukte emoties, en kun je de bijbehorende emotionele en fysieke pijn integreren en daarmee een vitale celstructuur opbouwen.